[...] jeść mija się z celem. Jednak nie takim przypadkiem zajmę się w tej pracy, dlatego tez celowo pomijam preparaty uzupełniające braki w diecie: takie jak: białka, gainery, witaminy, omegi itp. gdyż jest to sprawa wysoce indywidualna. Wracając do meritum, przykładowo mamy młodego kulturystę, staż około roku - typowy ektomorfik. Jakiś czas [...]
[...] 2. Składniki deficytowe, czyli czego zazwyczaj brakuje w diecie osób aktywnych 3. Suplementy zalecane podczas redukcji tkanki tłuszczowej – Suplementacja wyrównawcza: *witaminy i składniki mineralne *odżywki białkowe – Termogeniki – Blokery apetytu – Antykataboliki – Popularne preparaty odchudzające, które nie posiadają deklarowanego [...]
[...] co zostaje, zawiera czyste, rafinowane węglowodany. Ciało nie może wykorzystywać tej rafinowanej skrobi i węglowodanów, jeśli nie występują razem z nimi usunięte białka, witaminy i substancje mineralne. Natura dostarcza tych elementów w każdej roślinie w ilościach wystarczających do metabolizowania zawartych w niej węglowodanów. Nie ma [...]
[...] środki wpływające na kolor skóry. Są to zazwyczaj mieszaniny karotenoidów, głównie w ich skład wchodzi beta-karotenu. Beta - karoten to prekursor czyli związek wyjściowy witaminy A. Beta-karoteny gromadzą się w naskórku i nadają skórze lekko brązowo-pomarańczowy odcień. Samo przyjmowanie tabletek na pewno nie zapewni nam pięknej, brązowej [...]
[...] czego tę pierwszą w dość dużych ilościach. Aminokwasy te są formowane z proliny i lizyny już w gotowym produkcie translacji w procesie enzymatycznym, która wymaga obecności witaminy C. Szczegóły tego procesu wciąż nie są dobrze poznane. To właśnie ten proces wymaga konieczności występowania stałego stężenia witaminy C w organizmie, gdyż [...]
[...] funkcjonowania organizmu. Poza dostarczaniem energii, kwasy tłuszczowe są ważnym budulcem komórek. Pomagają w transporcie składników odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy A, D, E i K), podtrzymują temperaturę ciała a poza tym dodają aromatu pożywieniu i zaspokajają głód. Mit: Cholesterol z pożywienia jest głównym sprawcą ataków serca, [...]
[...] pakietami przeciwstawnie działających kompletów 'kluczy' i 'zamków'. Niezależnie od charakteru zjawiska rolę efektorów - kluczy pełnią: kwanty energii, rodniki, hormony, witaminy, czynniki o charakterze witamin i minerały. Rolę receptorów - zamków natomiast - błony biologiczne, elementy białkowe błon biologicznych, białka transportowe, [...]
Frank Zane, Mr. Olimpia w latach 1977-79 Intensywny trening wymaga intensywnego wypoczynku W czasie swojej swojej 36-letniej kariery sportowej odkryłem kilka podstawowych zasad, które pozwalają na szybsze odzyskiwanie formy po intensywnym treningu. Wskazówki te przydadzą się osobom uprawiającym podnoszenie ciężarów, szczególnie zaś polecam je [...]
[...] synteza hormonów steroidowych (takich jak kortyzol - hormon stresu, aldosteron - regulujący ciśnienie krwi, czy żeńskie i męskie hormony płciowe). Słabnie również produkcja witaminy D3, która "utwardza" kości. Cholesterol jest też niezbędny do prawidłowego trawienia jako surowiec do wytwarzania kwasów żółciowych, dzięki którym przyswajamy [...]
[...] etc.). Stosowane aktualnie i wcześniej preparaty: nie wiem, czy o to chodzi, przyjmuję magnez i mieszanki na włosy i paznokcie (obecnie MegaKrzem), czasem rozpuszczalne witaminy, na odchudzanie żadnych (również w przeszłości, wyłączywszy herbatkę przeczyszczającą od czasu do czasu :/). Stosowane wcześniej diety: niskokaloryczne (np. 1000 [...]
[...] /karetonoidy/ - Znajdziemy je w warzywach i owocach 'kolorowych'. Dobry antyoksydantem jest beta-karoten, którego najwięcej znajdziemy w marchwi. Jest również prekursorem witaminy A. Witamina P - Znajdziemy je również wyłącznie w roślinach (też wino, cherbata). Flawonoidy zmniejszają ilość enzymów rodnikotwórczych (lipooksygenazy i [...]
Dbaj o to, aby w nocy zapewnić sobie dostateczną ilość snu, zarówno snu wolnofalowego, jak i snu REM (skrót wywodzi się z ang. Rapid eye movements, "szybkie ruchy gałek ocznych", jedna z faz snu, w której występują marzenia senne). Często mówi się, że sen, w czasie którego się najlepiej wypoczywa, ma miejsce przed północą. Jest to tylko częściowo [...]
[...] głowy z Fitmaxa i to właśnie te rozważania pomogły w stworzeniu Wake Up, produktu zawierającego wszystkie powyższe składowe. Dodatkowo jego działanie wzmocniono o wybrane witaminy i sole mineralne, których obecność jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu w bardzo szerokim spektrum. Jest jeszcze coś ... Na samym porannym [...]
[...] że mięso ludzkie bardzo różni się od takiego kurczaka czy krowy? Poszukaj w Google a się zdziwisz… Założenia diety Raw Food : - większość wartości odżywczych (proteiny, witaminy itp.) nawet nie są przez nas wchłaniane. Nawet nie istnieją gdy je wkładamy do buzi - dlaczego? Ze względu na obróbkę termiczną. Wierz w to lub nie. Moja rada [...]
[...] ''Ale jaja'' L KCAL 189 B 18 T 14 W 1 *3 białka jaja kurzego L KCAL 51 B 12 T 0 W 1 *płatki owsiane zwykłe 100g KCAL 366 B 12 T 7 W 69 *rodzynkk 20g KCAL 55 B 0 T 0 W 14 +witaminy i minerały KCAL 661 B 42 T 21 W 85 9:30 - *pierś z kurczaka 100g KCAL 121 B 22 T 4 W 0 *ryż brązowy 100g KCAL 363 B 8 T 3 W 74 *żelwatyna z warzywami KCAL 484 B 30 T [...]
[...] i osoby odchudzajace sie. 2.Czosnek pospolity - Alliumsativum Jest to roslina zawierajaca ponad 200 roznych biologicznie aktywnych substancji - witamin (prowitamine A, witaminy B1, B2, PP, C), mineralow(potas, wapn, magnez), aminokwasow (cysteine), mikroelementow (kobal, nikiel, chrom) i enzymow - jest ich wsrod nich ponad 70 roznych [...]
[...] synteza hormonów steroidowych (takich jak kortyzol - hormon stresu, aldosteron - regulujący ciśnienie krwi, oraz żeńskie i męskie hormony płciowe). Słabnie również produkcja witaminy D3, która „utwardza" kości. Cholesterol jest też konieczny do prawidłowego trawienia. Jest przetwarzany w kwasy żółciowe, dzięki którym przyswajamy tłuszcze [...]
[...] wzrostu oraz IGF-1 (insulinopodobnego czynnika wzrostu ) o ponad 20%. Hormony te, to najsilniejsze czynniki wpływające na przyrost masy i siły mięśniowej.ZMA składa się z witaminy B6 oraz chelatów cynku i magnezu. Czwatym składnikiem TZ3 jest DHB Aby maksymalnie wykorzystać wsyztskie 3 składniki silna dawka 50mg DHB zwiekszy biodostępność [...]
[...] które podobnie jak wszelkiego rodzaju przyprawy dodają smaku pokarmom. Spośród witamin w grzybach spotyka się witaminę A w postaci karotenu a także znaczne ilości witaminy B1 i B2. Witamina C i inne występują jedynie w śladowych ilościach. Nie wszystkie grzyby posiadają podobne “profile" witaminowe. Kurki na przykład posiadają dużą [...]
[...] mleczne i owoce nie dawały im wystarczającej siły i kondycji do mozolnej pracy. Więcej się po nich pocili i robili częstsze przerwy. Zawarte w produktach mlecznych i owocach witaminy okazały się nie tak przydatne dla wysiłku, jak tłuste produkty zwierzęce. Czy chodziło tylko o kaloryczność? Nie - kalorie grały najmniejszą rolę. Rzecz w tym, czy [...]